Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2017 23:01 - "Туркини, размножавайте се!"
Автор: varg1 Категория: Тя и той   
Прочетен: 1141 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В турската култура семейството е издигнато на пиедестал, пише в началото на статията си Бюлент Мумай и продължава така: Времената се менят, но при семейните отношения всичко си остава по старому - те продължават да играят първостепенна роля, а уважението към майката и бащата ни най-малко не е намаляло. Значението на семейството всякога е било от интерес и за политиците. Открай време прозвищата им са свързани именно с понятия от сферата на семейните отношения.

Сюлейман Демирел например първоначално е наричан "Сюлю Пастира" - защото на младини бил пастир. После обаче, когато започва да играе важна роля на политическата сцена, започват да го наричат "Бащата". След дълги години в опозиция той идва на власт именно с лозунга "Спаси ни, татко". Бездетният Демирел цели седем пъти заема премиерския пост като "баща на нацията". Продължителната му служба на този пост е намерила отражение даже в музиката. В текста на песента "Демирбаш" се казва следното: "Бийтълсите още ги нямаше, Мао още не беше умрял, Мандела беше още в затвора, а Сюлейман беше все премиер, все премиер беше Сюлейман...".

Мама, татко, кака...

След седмия му премиерски мандат парламентът го избира за президент, а мястото му заема неговата съпартийка Тансу Чилер, която е първата и единствена досега жена на премиерския пост в Турция. Вестник "Хюрриет" я нарича "дамата с тракащите токчета". Само че с това прозвище Чилер не успява да спечели симпатиите на анадолските избиратели, които и без друго не са очаровани от факта, че е живяла дълги години в Америка. И така Чилер започва да се нарича "Мама" - за да се хареса на избирателите. Макар планът ѝ да не сработва, политиците след нея продължават да залагат на "семейните" прозвища. Мерал Акшенер например, която току-що създаде т.нар. "Добра партия", поставила си за цел да свали Ердоган от власт, също си избра "семейно" прозвище. Нарече се "Мерал Абла", което в превод означава "Кака Мерал".

А Ердоган? При него нещата са малко по-различни. Най-напред той позволяваше да го наричат просто "Тайип". Това име идва от арабски и означава в превод "добър, хубав". След като укрепи властта си, приближените му започнаха да го наричат "Владетел". Тази дума го описва доста добре, но има един сериозен недостатък, защото любимата роля на Ердоган е все пак тази на бащицата. Но не на благия баща, който гали децата си, а на бащата-повелител. Другояче не може да се обясни страстта му да формира и моделира обществото.

Ердоган иска да наложи своя отпечатък върху всичко, което се случва в страната му. Иска да има последната дума по всеки въпрос. Той е този, който определя какво е хубаво или лошо за турците. Той е този, който знае най-добре по колко деца трябва да раждат туркините и колко чужденци е допустимо да влязат в даден футболен отбор.

Ердоган знае и други неща: така например наскоро разкритикува остро приемните изпити в гимназиите и университетите. Още на следващия ден министърът на образованието оповести, че изпитите ще бъдат променени. Нищо, че през последните 15 години системата за полагане на изпити е изменяна цели пет пъти.

"Не те ли е срам! Целувай жена си у дома!"

Последният призив на Ердоган е отпреди няколко дни, когато като "мярка срещу терора" той препоръча на жените "да се женят и размножават". "Сгодявайте се, женете се, размножавайте се. Мюсюлманите трябва да се размножават. Терористичната организация е особено активна в това отношение - те имат по 10-15 деца", заяви турският президент.

Ердоган непрестанно залива турската публика с препоръки за сключване на брак и отглеждане на повече деца, но настроението в страната е такова, че не оставя много място за любов и нейните производни. В чуждестранните филми се цензурират думи като "секси" и "презерватив", а в една известна стара песен изразът "обичахме се" (или "любихме се") беше подменен с "радвахме се".

И още нещо: в Турция не е особено здравословно да даваш воля на любовта си. Миналата седмица се стигна до истинска криза, след като млада двойка си разменила целувка по бузата в самолет от Истанбул за Бодрум. Двамата били младоженци и тъкмо се връщали от медения си месец. Щом ги видял да се целуват, някакъв мъж ударил жениха по главата и се развикал: "Не те ли е срам! Целувай жена си у дома!". Разправията толкова се изострила, че пилотът се видял принуден да отложи излитането и да извика полиция...

http://www.dw.com




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. krumbelosvet - Прав е башицата
25.11.2017 11:33
При тая Европа, раждаща по 1 дете (или хич) и наводнена от раждащи емигранти, ражданията на туркините са даже въпрос на НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ.!!! "Европейските" управляващи обаче "не се сещат". И избират бездетни и геронтофили, пак бездетни. Къв светъл пример! Царят е скопен и царството умира!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20122348
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031