Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2017 19:37 - Как да простим?
Автор: psychea Категория: Тя и той   
Прочетен: 2647 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Актът на прошката може да бъде дефиниран различно: да престанеш да обвиняваш и да негодуваш от някого или нещо; да простиш грешка или лоша постъпка; да освободиш някого от наказание; или да опростиш дълг.
Прошката не намалява вредата, която е била нанесена, но тя освобождава от горчивите окови на обвинението. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи: „Да се греши е човешко, да се прощава божествено“, казва Александър Поуп.

image

Криволичещият път към прошката често включва разбирането. Човек може да се почувства по-склонен да прости някаква постъпка, когато разбере защо другият е постъпил така. Прошката, освен това може да обхваща съчувствието, но в никакъв случай опрощаването на едно действие. Способността да простиш – която представлява дълбоко чувство, а не преценка, - не е нещо автоматично, дори и когато би искал да простиш на някого. Понякога трябва просто да бъдеш готов и да чакаш. Някои постъпки изискват няколко дни, за да бъдат простени, други – цял един живот. Когато това стане, често човек може да получи усещане за ново начало, свободата да се продължи напред.

image

Съществуват ли стъпала по пътя към прошката? Да се простиш с представата, че твоето собствено страдание ще накара другия човек да страда и „ще му даде да разбере“ понякога помага. Някои хора откриват, че последната стъпка при прошката е моментът, в който приемат, че самите те са несъвършени и трябва да им бъде простено, макар да са постъпвали „лошо“ много пъти само за дребни неща, без да са извършили някаква подчертано лоша постъпка.
В същността на прошката лежи свеждането до нула на желанието другият човек да бъде наказан, заради това, което ви е причинил. Хората, които са простили, казват, че са престанали да мразят и в резултат на това изпитват усещане за свобода – нещо като постигане на вътрешен мир и приемане на реалността, на факта или на ситуацията. Понякога процесът на прошката изисква от човека да погледне на обидата или действието хладнокръвно и обективно, за да ги види в истинската им светлина – нито повече, нито по-малко.
Загърбването на миналото и връщането на живота изцяло към настоящето също е път чрез който човек да промени мисленето си и да започне да прощава.

image 

Една моя клиентка споделяше, че са и били нужни години преди да прости на бившия си партньор в работата, задето я измамил и оклеветил. Каза, че първата стъпка  в тази посока направила благодарение на една песен, в чийто текст се говори за скриването на „обидите“ в шкафа на сърцето и изваждането им от време на време за „инвентаризация“ и връщане към преживяното. Тогава осъзнала, че за да продължи живота си, трябва да прости. Второто стъпало преминала, когато осъзнала, че измамата я е оскърбила повече, отколкото клеветата. Обезпокоило я това, че позволила парите да придобият такава власт над живота и чувствата и.

image

Понякога е необходимо да простим с представата, че всичко в живота трябва да бъде розово -  и да приемем, че дори и най-прекрасните рози имат бодли. Когато човек не може да прости на другите, те придобиват власт над него, независимо дали той го желае или не. И колкото и да е малко, всекидневното недоволство може да се превърне в плевел, който след време ще задуши живота ви. Омразата стеснява и изопачава преживяванията.
Не е никак лесно, но пък не и невъзможно да развиваме и поддържаме способността да прощаваме, защото онзи, който е лишен от силата да прощава е лишен от силата да обича. Има нещо добро и в най-лошите от нас, и по-нещо лошо – в най-добрите.
           А, как е при Вас? Умеете ли да прощавате?




Гласувай:
6



1. elcho - Зависи от гледната точка.
23.10.2017 22:49
Когато прощаваш, то това го правиш за да се освободиш самият ти и да продължиш с изгодата си от другия, която ти е угодна. А Църквата отрича прошката от хората, защото както е казал " Поуп " ,това е Божественно, ....а ние не сме Богове , нали ?!
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031