Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2018 10:11 - Вучето приканва да се самоубиваме като звездите
Автор: vukovska Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2775 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 04.08.2018 10:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Защо, по дяволите, има книга с 50 рецепти за 30 минути на Джейми Оливър, а няма книга с 50 начина да се самоубиеш за 30 секунди!

 

Тъкмо когато си задаваш този фундаментален въпрос, на помощ се притичват медиите и ти поднасят на тепсия богато блюдо от ВИП самоубийства, от които да избираш.

Начинът, по който бяха отразени скорошните самоубийства на шведския диджей Авичи, кулинарния гуру и телевизионен водещ Антъни Бурдейн и на модния дизайнер Кейт Спейд, а сега и смъртта на модела Зомби Бой, повдигна някои сериозни въпроси относно взаимовръзката между “рекламирането” на трагични събития от личен характер в медиите и ефекта върху обществеността.

Различни по характер проучвания, проведени през годините, неизменно показват едно и също: за много хора да последват примера на известните като сложат край на живота си като тях е същото като да си купят чанта Birkin, само защото Риана има такава.

“Авичи се е самоубил с парче стъкло от счупена бутилка.
Семейството: „Той не можеше да продължава така!’ ”
“Антъни Бурдейн предрекъл, че ще се самоубие”.
“Кейт Спейд от години е страдала от психическо заболяване.”

А впрочем, вие как сте?

Социалното моделиране на съзнанието от страна на медиите е най-силно при групите хора, които разпознават в мотивите за самоубийство на звездите силуетите на същите демони, които тормозят и тях самите. Експертите твърдят, че суицидното поведение има заразен характер и предизвиква т. нар. Copycat Еffect: колкото повече новини за самоубийци има в медиите, толкова повече нараства броят на хората, които ги “имитират”.

Преди няколко години се разхождах с един мой приятел, Магнус, агент на недвижими имоти и запален бейзболист, из шведската столица и докато чакахме метрото на спирката Mariatorget, го попитах дали на някого му хрумва да се самоубива в стокхолмското метро, понеже за парижкото се знае, че е любимо място на самоубийците. Особено по линия 1, тази, която минава под Шан-з-Елизе.

– Разбира се, че се самоубиват! – възкликна Магнус. – Постоянно.

– Е да бе! – погледнах го с недоверие. – Откога съм тук и нито веднъж не съм прочела във вестника, нито пък съм гледала репортаж за такава случка.

– Няма и да видиш.

После разбрах, че шведските медии избягват да отразяват самоубийства с цел да не подхранват именно този “ефект на имитатора”. И ако новината за това, че Иван Г. се е самоубил с личното си оръжие, след като преди това е застрелял невярната си жена, или че Мария В. се е хвърлила от 10-ия етаж заради несподелена любов може да бъде толкова въздействаща, представете си колко пъти по-лавинообразен ефект би имала тя върху някого със сходен проблем, ако Иван е Мария бяха известни!

Всъщност феноменът на “Свърши със себе си като звездите” не е от вчера. След публикуването през 1774 г. на “Страданията на младия Вертер”, вълна от самоубийства в стила на героя от епистоларния роман на Гьоте залива Европа.

Още за заразните самоубийства:https://www.chr.bg/komentar/samoubij-se-s-men-ili-kak-da-go-napravish-kato-zvezdite/




Гласувай:
1



1. apostapostoloff - Да де, ама и в Швеция, и у нас
04.08.2018 13:46
броят на самоубийците е един и същ. И в двете страни ежегодно се самоубиват малко повече от 1000 души.
цитирай
2. germantiger - ...
04.08.2018 22:33
НИКОГА не ми е хрумвало да се самоубивам

намирам суицидалните "подтици" за презряна от мен слабост/други ги наричат смелост

толкова обичам себе си, толкова обожавам великите във война и литература векове преди нас, толкова любя жените, че нямая зщао да си посягам, освен с ръце/две между краката
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vukovska
Категория: Лични дневници
Прочетен: 684926
Постинги: 228
Коментари: 638
Гласове: 388
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031