Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2018 10:30 - Вучето разказва историята на онеправдан шведски зъболекар на фона на криворазбрания шведски хуманизъм
Автор: vukovska Категория: Лични дневници   
Прочетен: 799 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Казано е: "По делата им ще ги познаете" (Матей 7:20). Универсална истина, която ни помага да разпознаваме злото като се взираме в резултатите от действията му в обществото.

Ако погледнем отвъд християнската доктрина, модерният носител на злото е не този, който поставя под съмнение факта, че хората са сътворени от Бога, и не признава важността на десетте Божи заповеди, а този, който не се съобразява с ценностите и учрежденията на обществото.

С други думи: бъди добър, честен и справедлив гражданин и обществото ще ти се отблагодари подобаващо. Дали обаче?

Лятото на 2016-а. Действието се развива в Готланд - най-големият шведски остров в Балтийско море. В зъболекарскя кабинета на доктор Бернт Херлиц довеждат няколко пациенти, които според документите са малолетни бежанци от Афганистан.

При прегледа обаче д-р Херлиц забелязва, че пациентите имат напълно развити мъдреци, а по цялостния им зъбен статус заключава, че пациентите са най-малко на 25 години, а не на възрастта, посочена в в документите.

Зъболекарят е съвестен човек и решава да изпълни гражданския си дълг като изпраща имейл до емиграционните служби като в полето "относно" вписва "определяне на възрастта". В няколко параграфа с напълно делови тон д-р Херлиц се представя, описва случката в кабинета и изразява професионалното си мнение, че става въпрос за документна измама от страна на пациентите.

Само че тогава докторът няма как да знае, че този имейл ще предизвика поредица от събития, които буквално ще съсипят живота му.

Вместо от Директората по имиграцията да вземат мерки по отношение нарушителите на закона, те решават да уведомят ръководството на клиниката, в която работи Херлиц, за това, че е нарушил лекарската тайна. Херлиц е уволнен моментално.

Тъй като продължава да вярва в правилността на постъпката си и смята, че уволнението му е неправомерно, зъболекарят завежда дело в регионалния съд в Готланд срещу бившия си работодател. Което печели. От клиниката обаче довеждат случая до още по-висша съдебна инстанция. Съдът в Стокхолм се произнася в тяхна полза: уволнението е било законосъобразно.

Отгоре на всичко Херлиц е осъден да плати в 30-дневен срок разноските по делата и в двата съда - общо половин милион крони. Без право на обжалване! Така Бернт Херлиц се оказва безработен, с отнет лиценз за правоспособност, тотално разорен и банков длъжник.

И всичко това - защото е сигнализирал за вихрещи се под носа на държавните инстанции лъжи и далавери.

99,4% от тези, които са били регистрирани като малолетни бежанци, са афганистански мъже. Те получват убежище в Швеция след така нареченета амнистия, приета от правителството по-рано тази година. Резултатът е, че 9000 афганистанци, получили отказ на молбите си за убежище, са оставени да пребивават в Швеция съвсем законно.

Още по тематa: https://www.webcafe.bg/webcafe/svyat/id_462155933_Po_zabite_shte_gi_poznaete%E2%80%A6




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vukovska
Категория: Лични дневници
Прочетен: 688074
Постинги: 228
Коментари: 638
Гласове: 388
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930