Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2018 11:20 - Вучето дава рецепта как се посреща американски зет по български
Автор: vukovska Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3642 Коментари: 7 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Настоящата рецепта за посрещане на чужбински зет по български е вдъхновена от моята любима съседка и нейната достойна за завист съдба на българска майка, омъжила и двете си дъщери за американски граждани.

Защото, кажете ми, коя уважаваща себе си и амбициозна българка на възраст 40-70 г. не си мечтае да види дъщеря си с чужденец?... По възможност американец. Mоже и грък, в най-лошия случай, ако семейният бюджет не е стигнал, за да изпрати "умната и красива като манекенка" щерка в щатски университет след гимназията в родния град.

Естествено, университетът не е от Бръшляновата лига, но винаги е идеален за постигане на плана-максимум, който може да се резюмира в три точки:

А. Да се вземе небългарска диплома за някакво висше.

Б. Да се постигне бързо и ефективно интегриране в американското общество на трудово ангажираните.

В. Да се омае някой американски младеж (може и да е етнически турчин, гупта, иранец и пр., стига само в паспорта да пише US citizenship), който да бъде безвъзвратно обвързан с брачна клетва във възможно най-кратък срок.

Останалото е, както се казва, a piece of cake. За роднините в България настъпват времена на благоденствие и възход. Един истински ренесанс!

Родителите на американската снаха вече не са сем. Георгиеви, о не, техният променен социален статут ви задължава оттук натaтък да ги споменавате в разговор като "Георгиеви, на които дъщерята се омъжи в Америка".

Някои могат и да си въобразяват, че като си купят на лизинг Opel Calibra вече сa предопределени за велики дела, но това е заблуда.

Достойното за възхищение постижение е детето да се реализира... с американски съпруг.

В случая с моите любими съседи, джакпотът е двоен, понеже американските зетове са двама. Нито един от тях обаче няма в родословното си дърво заселници от Ирландия или Холандия, а по-скоро предците им са директно свързани с етническа група, чийто цвят на кожата би трябвало да бъде описан политически коректно като „тъмна мока".

Но не етническият произход на американския зет е основната тема тук, а как българската тъща го посреща в дома си. Ето как:

1. Около три седмици преди оповестената дата за пристигане на високия гост се наема майстор, който да изцикли паркета в апартамента.

2. Захабените места на тапетите, дограмата и пр. биват прикрити с бели саксии с изкуствени цветя, които трябва небрежно да загатват за средиземноморски лукс.

3. Прави се предварително проучване за мандри, находящи се в радиус от 10-12 км извън града, след което се избира най-добрата, откъдето да се закупи солидно количество нецедено краве сирене. (Зетят трябва да се увери, че дори в тази затънтетна точка на света не ядем доматите с колците и сме наясни със здравословния ефект на био-храните.)

4. Уведомяват се приятелките на щерката от предучилищната група, основното училище, гимназията, кръжока по рисуване и курса по народни танци към Младежкия дом за предстоящето посещение, за да нагласят графика си така, че всички да имат време да пият кафе с младата двойка. Тези, които не знаят английски, дискретно биват помолени да не участват в социалното мероприятие.

5. Тъщата си взима двуседмичен отпуск, за да може да си бъде вкъщи, когато „децата" станат в 10 и половина и поискат за закуска "French toast and yoghurt"(демек пържени филии с кисело млеку).

6. Графикът на семейния зъболекар също бива ангажиран плътно за конкретния период от време, тъй като дъщерята ще иска да си оправи някой и друг кариес - "грехота да се дават толкова хиляди долари за едно зъбче в Щатите, макар че те по принцип взимат много добри заплати за тамошния стандарт".

7. След дълги препирни с различни служители в Общината, тъщата трябва да се примири с факта, че строежът на обекта в близост до квартала не може да бъде замразен за периода от две седмици. (Фактът, че тъжителката ще има гости от Америка, които няма да могат да си почиват пълноценно в следобедните часове, не трогва коравосърдечните общински чиновници). Тя обаче решава да компенсира с ремонтна дейност, превръщайки спалното помещение едва ли не в шумоизолирано звукозаписно студио.

8. На трима подпийнали работници от Биострой е заплатена двойна надница, за да дойдат в извънработно време да изплевят и оформят храстите в градинката пред входа на жилищната кооперация.

9. В деня преди голямото събитие тъщата изчиства целия апартамент основно, а стълбището от входа до асансьора го излъсква с белина. 

Около час преди двойката да пристигне, тя придвидливо изпразва половин флакон парфюм с дъх на роза, за да се неутрализира химическата миризма. Съседите биват предупредени да не минават с кофи за боклук между 17 и 19 часа, за да не развалят първото впечатление на американския зет от жилищната сграда.

10. Тъщата е поръчала на две свои колежки да разточат и изпекат баници с различни плънки, понеже през това време тя самата ще използва фурната си, за да приготви други печива и гозби, а и така ще има време да отиде на фризьор, маникюристка и коламаска.

Ясно ми е, че една такава рецепта не непременно ще ви освежи в горещия летен следобед, както би могъл един таратор, например, но пък може да ви накара да размислите върху предимствата на това да изпратите дъщеря си да учи във Великотърновския университет, например.

Или пък ако все пак държите на американски зет, няма да е зле отсега да помислите как да финансирате изпращането на детето си в САЩ - ще са й нужни немалко средства...поне първоначално. Тоест преди да е смигнала по време на лекция по административно право на някой симпатичен младеж, чиито родители са емигрирали от Нигерия през 1985-та година.




Гласувай:
8



1. apostapostoloff - Има и по- лошо!...
11.06.2018 13:47
Братовчедката се “задоми“ за американски евреин и щом леля ми узна от мен, че евреинът по принцип не се развежда, тя всяка есен взима самолета и отлита за L. A., където прекарва зимата в дома на дъщеря си и нейния американски съпруг.
цитирай
2. germantiger - ...
11.06.2018 14:36
АБСОЛЮТНО и точно!

Поздрави вуче, за ПРАВДИВОТО и ИРОНИЧНО, не дай Бог саркастично описание на процеса.

Смях се, замислих се докато го чета и се сетих за една моя позната на която тъмния мериканос й направи бебе има няма месец след сватбата - там.

ВУЧЕТО кърти мивки и уби коня с правата лопата.

ПС

ХРАСТИТЕ ВСЕКИ МОЖЕ САМ ДА СИ ПОДРЕЖЕ С НАДЛЕЖНИТЕ НОЖИЦИ, АКО ЩЕ И "ЧАШКИ" ПОД ДЪРВЕТАТА МОЖЕ ДА НАПРАВИ С ЕДНА ТЕСЛИЧКА ИЛИ МОТИЧКА - не са нужни двама да им се плаща даже ;)
цитирай
3. misteriavechna - Разговорът
11.06.2018 16:37
между мама-та и зетя заслужава също много специално внимание. ;)
цитирай
4. mar866 - ...
11.06.2018 21:28
И всичкото това заради един негър?!
Няма нужда от инвестиции в американски университет, достатъчно е да се завърти около която и да е гара в Европа:)
цитирай
5. troina - мар4ее, бабино..аз пия..теб..фаща..
11.06.2018 21:37
mar866 написа:
И всичкото това заради един негър?!
Няма нужда от инвестиции в американски университет, достатъчно е да се завърти около която и да е гара в Европа:)

цитирай
6. ard - http://paper.standartnews.com/archive/2004/03/22/worldfolio/s4027_2.htm
12.06.2018 00:41
Когато тръгнат българките да се женят за чужденци, тогава започват едни ремонти, едно благоустройство по апартаменти, блокове и дори квартали, но зависи кой е жениха все пак, ако е син на президент, ще ви благоустроят и квартала, напълно безплатно :))

Статията в линка по-горе:

"Районът около бл. 67 на кв. "Славейков" бе коренно преобразен специално заради годежа. Родителите на момичето лично наели работници, за да пребоядисат отвътре целия вход, асансьорите и етажните площадки. Месец по-рано те ремонтирали основно собствения си апартамент, довериха техни близки. В подготовката за посрещането на президентското семейство се включиха активно и общинските власти. От кметството бързо се разтърчаха за благоустрояването на квартала. За отрицателно време пред жилищния блок се появиха красиви паркови площи, засадени с теменужки и зелени декоративни храсти. Поставени бяха нови пейки, а старите около съседните блокове бяха пребоядисани в свежо зелено. Общинска фирма БКС дори асфалтира разбитите улици около блока и поднови настилките на пешеходните алеи. В последния момент общинарите подмениха всички осветителни тела и дори поставиха допълнителни лампи, така че целият "Славейков" засвети като коледна елха. Всички ремонти приключиха за по-малко от месец. За огромна радост на жителите на кв. "Славейков" годежът на Гергана преобрази изцяло квартала им."
цитирай
7. predatorkapredatorka - имаш реактивна обсесия, мъри..все по-често..говориш за..негри..
12.06.2018 08:38
mar866 написа:
И всичкото това заради един негър?!
Няма нужда от инвестиции в американски университет, достатъчно е да се завърти около която и да е гара в Европа:)


време е da смениш.онази дупка,където битуваш..
инак, изтърва нишката на р-ра..
поантата беше УНИ-то, а не..на негъра Му..
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vukovska
Категория: Лични дневници
Прочетен: 684638
Постинги: 228
Коментари: 638
Гласове: 388
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031