Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2018 11:33 - Вучето показва ezikovite izvra6enija в групата "Българи в Норвегия"
Автор: vukovska Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6170 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преди два месеца се захванах да организирам курс по български за датчани в Копенхаген. Направихме интернет кампания за набиране на желаещи, разтичах се нагоре-надолу, за да намеря подходяща зала за провеждане на часовете, един приятел-икономист ми помогна да изчислим финансовата страна на начинането и прочее.

На първата неформална сбирка с бъдещите курсисти, която се състоя в една бирария, първото нещо, което казах на нетърпеливите да изучават нашия език скандинавци, беше следното: "Хора, българският не е лесен. Даже е f*cking difficult."

И те се съгласиха, понеже всеки един от тях към този момент вече беше имал досег с нашите език и култура - една жена пееше български народни песни, друг един беше журналист в престижния столичен вестник Politiken и се специализираше в писане на статии за нашия регион, а останалите имаха български гаджета или съпрузи/съпруги.

Започвам с такова предисловие не за друго, а за да мога да направя един по-плавен, но и по-драматичен преход към същината на статията, а именно - горчивото ми лично наблюдение и убеждение, че българският е f*cking difficult не само за чужденците, но и за самите българи.

  На хората отдавна вече не им пука, щом стане дума за извращенията над българския език в интернет пространството.

Знам, знам... знам какво казват всички: „Като бързам, не внимавам какво пиша", „На кой му пука за пълния член, щом ме разбират какво искам да кажа?", и моето любимо извинение: „Некой тука да е от Института по български език към БАН??!?"

Да бе, вярно. Никой не е! Или ако има такива (а със сигурност има!), те се крият в миши дупки, понеже им е пределно ясно, че ако се осмелят да направят забележка за безумната неграмотност, ще бъдат пребити с палки и вързани със „свински опашки".

За щастие, всички подобни действия могат да бъдат извършени само виртуално върху крехките и душевно нараними аватари на въпросните старши научни сътрудници, докарвайки им по този начин единствено дълбоки интелектуални травми и безкрайно разочарование.

Аз не съм член на БАН, а и по принцип природата ме е лишила от член, с който да заплашвам със саморазправа неграмотниците. С удоволствие обаче използвам всеки повод, за да порицая всички безочливи, самонадеяни, слабообразовани съграждани, които спелуват собственото си име с грешки, но иначе с показност и гордост, характерни само за най-комплексираните хора, които нямат с какво друго да се похвалят освен с чифт маркови маратонки и златно синджирче (с кръст!), носят тениски с щампа на глаголицата или си татуират лика на Левски върху изваян с анаболи и телешки кюфтета бицепс.

Позволете да ви представя в „насипен" вариант избрани „бисери" от комуникацията на една от многото Facebook групи от типа „Българи в ... някъде".

В случая българите са в Норвегия. NB! Държа да отбележа, че цитатите не са редактирани. И колкото и да съм словоохотлива, смятам, че в конкретния случай коментарът от моя страна е излишен.

И така, приятно... забавление?

  • "ВЪПРОС: Някой знае ли как може да се получи норвежко гражданство и паспорт при брак с норвежец и дете норвежче? От България не ми признават брака и съм с две фамилий.
  • ОТГОВОР: Щом си родила тук получаващ чрез детето гражданство и че е от норвежец. ако дадена държава признава брака в някакъв религиен храм , то храма издава официален документ който се вписва също в държавните регистри. Църквата съществува в цял свят има статукво на посолство"
  • "(...) а до велико търново щеме вземетели поточно до ЕКСТРА ПАК"
  • "Поради присъствието на безброй фиолози и хора завършили българска фиология желая на всички нормални хора в групата приятен престой и безброй готини моменти от който моя милост ще предпочете да се изключи!"
  • "Сина ми е на самостоятелно държавна работа ... "
  • "Zdraveite na vsichki balgari , iskam da popitam imali prevozno sredstva koito da prevozvat xora ot Balgaria za Norvegia i obratno?Blagodarq!"
  • "Лично съм била в този квартал Гролянд (Grшnnland)*** и да ви кажа на всеки ъгал ви предлагат наркотици и те гледат съмнително. Най много вечер изнасилват там полицаи не пребарват това е гетото на Осло."
  • "а за да излезе6 на тр. борса трябва да не работи6 нали?"
  • "Някой ако е интересуван може да ми пиши на лични."
  • "Предлагам Бг Ракия и кашкашал."
  • "Знам английски отлично (четливо, говоримо и писменно)"
  • "Аз защо си мисля ?!?! че тази статия сезира само българи РАБОТИЛИ в Норвегия....т.е. ТЕЗИ които вече не са тук или на път да НЕ живият тук???"
  • "Zdraveite nqkoi znae li kade ima hristiqnska crkva v Stavanger?"
  • Работила съм 8 години на рецепция , и това със Cv-тата за хотелите го направих, като излишно бях писала , че търся работа като камериерка , но без резултат."
  • "Може да ви се стори леко странно, но българинът освоява много по-бързо южните европейски езици!"

Сред тях, за съжаление, не е българският...




Гласувай:
4



1. pavlen - Едно на ръка, че българският за с...
31.05.2018 22:25
Едно на ръка, че българският за самата тебе е f*cking difficult, второ на изписаното от теб му липсва най-важното. Теза и мисъл. Празна и безобразна дрънканица, като празната глава на самата авторка. Вуковска, това твоето не е писане, ами кудкудякане на ланшна кокошка
цитирай
2. pavlen - Ланшна кокошка, демек кокошка, ...
31.05.2018 22:27
Ланшна кокошка, демек кокошка, дето отдавна е трябвало да й ударят ножа, ама просто са я забравили, понеже още снася яйца. Запъртъци, де.
цитирай
3. alhimik1 - А пък ти Павлене хах си един фий ))))))))))
01.06.2018 06:35
Има резон в писаното от теб, Вуковска, а хейтъри, дал Бог...на Възбог. :)
цитирай
4. milady - аз мисля ,че павлен/този /път е прав..
01.06.2018 08:39
или, тук е Поетично-академичен Съвет на..хора без хумор,
отдавна забравили..смях и радост, и човешко общение..
инак, и аз бих могла да натрупам..подобна претенциозно/образователна
свин...амалгама на п–ва, и 15 ч, да се наблюдавам самовлюбено..и мокро..
а, норм читател да зяпа объркано и почудено..Що за Пост е това ?
точно така...сравнението с кокошката бе..изразително и логично..
въпреки, че не е..изискано..

още утре рано, очаквайте и моята компилация от кокоши крачета в калта
/лайВ от ФБ, Българи в Берлин /Новия Кьолн..
цитирай
5. predatorkapredatorka - :)))))...
01.06.2018 11:56
защо кокошката не лети като другите птици?

Кокошката не лети нависоко като другите птици, защото се страхува да не си изтърве яйцето.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vukovska
Категория: Лични дневници
Прочетен: 684742
Постинги: 228
Коментари: 638
Гласове: 388
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031