Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2018 10:30 - Лъжите, които обществото ни втълпява от люлка до гроб според Вучето
Автор: vukovska Категория: Лични дневници   
Прочетен: 631 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не ви ли се е искало в моментите, когато матрицата е дала на късо и страшно сте зациклили, да можете да рестартирате живота си и да започнете начисто.

Само че наистина начисто, а не просто да се върнете 20 години назад и да не се жените за Силвето Величкова от 11-ти А клас, която понастоящем вече наричате само "Крокодила". 

В един идеално нов свят никой не би те пришпорвал да даваш всичко от себе си, да взимаш дипломи, да правиш секс, да те дават по телевизията, и постоянно да преследваш цели, като че ли са диви зайци. И най-хубавото на този идеално различен свят би било, че никой няма да ти подава круша и същевременно да се опитва да те убеди, че е ябълка.

Живеем в модерно общество от западен тип, което, за щастие или нещастие, още от детската градина ни захранва с удобни и лесни за преглъщане неистини за живота, който ни очаква.

Повечето лъжи, които обществото ни втълпява, произтичат или от нарочно култивирано невежество, или от неподправено невежество. Но и в двата случая не става въпрос за конспирация против благото на индивида. Нуждата да се казват лъжи произтича не от нуждата да се вреди, а преди всичко от нуждата да се поддържа статуквото.

А ето и няколко от най-фрапантните лъжи, с които вече сме свикнали до такава степен, че ги приемаме по-скоро като мантра за успех и благополучие, отколкото за нещо, което да подлагаме на съмнение. 

Който се учи, той ще сполучи. 

В сърцето си знам, че вие знаете, че на този етап, когато балонът на висшето образование заплашва да гръмне всеки момент и от вътрешността му да се разхвърчат чарковете на всички глупаци, които някога е погълнал, не може и дума да става за гаранция, че тази аксиома е вярна.

Още повече, когато сме заринати от действителни примери на преуспели хора в различни сфери на живота, които едва са стигнали до осми клас. Разбира се, никой не оспорва факта, че образованието отваря врати към много професионални възможности, но то в никой случай не е спасителна лодка за тези, които искат да доплуват до острова на неограничените възможности.

Някой, на когото му върви в училище и изкарва високи оценки, може да бъде просто добър в решаването на тестове. Но нищо повече. Той може никога да не развие способността да мисли рационално и иновативно. Да знаеш, че латинското наименование на чехълчето е Paramecium caudatum не те прави конкурентноспособен. Само паметлив. Или странен.

Затова е разумно да престанете да мотивирате детето си да ходи на пиано и да учи математика като му обещавате пари, електронни игри или шамари.  Целта на съвременната образователна система така или иначе не е да създава успели хора, а работници-конформисти.

Всичко ще бъде бъде наред... един ден. 

Не, няма.

А защо няма, разберете на https://www.webcafe.bg/lifecafe/zhivotat/id_200305177_Nay-golemite_laji_koito_obshtestvoto_ni_vtalpyava_ot_lyulka_do_grob




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vukovska
Категория: Лични дневници
Прочетен: 687289
Постинги: 228
Коментари: 638
Гласове: 388
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930