Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2017 13:00 - Лъжата
Автор: eli23 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5481 Коментари: 0 Гласове:
-5

Последна промяна: 08.02.2023 23:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Не обичам да лъжа! Обичам своята си истина, своята си свободна воля, своята си свобода и се придържам към тях. Смятам, че е  неуважение спрямо себе си за да пренебрегна своята си истина и да я превърна в лъжа пред някой. Наистина необходимо е здраво самоуважение и силен дух, та да осъзнаваш и пребъдваш в собствената си истина.
    Недоверието. Страх да се довериш. Страх да получиш чуждата истина. Страх, че като я получиш ще ти се преобърнат досегашните подредби. Не е ли тъй? 
    Недоверието е неприемане на различното. Тъй де! Щом не го разбираме, не можем и да му вярваме. А? А и непознаване многообразието на живота. Еми колкото ти е по-тесен кръгът на общуване, толкова по-силно отричаш различното, онова извън твоя кръг. Естествено не му вярваш, не смееш да му се довериш. 
    Мнозина не щат да видят истината, страхуват се от нея, не щат да се откопчат от илюзиите си. Такива хора изискват да им разказваш нещата такива, каквито те са способни да приемат. Принуждават те да ги лъжеш. Трябват ти голяма сила и воля, въпреки очакванията им, да им изречеш истината. По-лесно е да ги излъжеш. Такива хора и ситуации си я търсят и си я харесват лъжата. С нея им е по-спокойно и сигурно, пък и не я съзнават. Принуждават другите да играят роля, щот това им е смилаемо. Еми заслужават си я! Е гадно е впоследствие като се чудиш защо не ти се връзват нещата и събитията и защо са те излъгали. Ама закономерност. Ко да прайш?
    Познавам и хора, които лъжат без много да му мислят. Ей, така, че е по-лесно. Може би щото отдавна са избягали от себе си или пък никога не са били там. И това е техния начин. По-лесно е да излъжат, нежели да проумеят истината и да я изречат. Познавам и такива, които лъжат, за да се харесат. Без да е сигурно, че оня насреща би харесал точно тази измислена визия. Тук робуваме на клишета. 
    Та не обичам лъжата и, Бога ми,много рядко, изключително рядко прибягвам до нея. Когато събеседниците си го просят по причина на страховете и заблудите си. Като нещат да се отърсят от тях, аз едва ли ще успея да им го сторя това добро. Или зло за тях. И да се правя на маймуна ми иде, дет не се знае какво казвам и кое е тъй или не е тъй. Ей така, уж на шега. То си е почти подигравка, ама предизвикана. Що пък да не им редим глупости, алогични и противоречащи си. За удоволствие.
    Не че не мога да лъжа. Мога си! Но не е мойто. Почне ли една връзка да ме кара да влизам в лъжа, по-добре тая връзка да я разтурим. Лъжата е бягане от себе си. Но не ме кефи да бягам от себе си. Обичам се достатъчно, че да си стоя у дома, в себе си.
    Най-тъжна е лъжата между най-близките. Това, обаче, не пречи да е широко разпространена.
    И всъщност, да! Лъжата бива сътворена от страха. Чуждите страхове те принуждават да лъжеш. А чрез своите си страхове също си там. В лъжата.
    ...
    
    Замисляли сте се какъв щеше да е животът ни, ако го преживявахме в доверие, ако не се опасявахме от истината?
    Ама всеки сам отговаря за собствената си вяра в света и в истината. Си мисля.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 678693
Постинги: 334
Коментари: 334
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031