Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2016 12:19 - Вучето разказва за живота в Копенхаген ...по принцип
Автор: vukovska Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1394 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 28.08.2016 12:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Датчаните, особено столичаните, и особено тези, чиито фамилни имена завършват на sen и не са продукт на междурасови сексуални актове, са по презумпция добре сложени, руси и не миришат, когато се потят. Някои от тях изглеждат толкова нереално перфектни, че човек сериозно започва да се съмнява, че изобщо ходят по голяма нужда и им растат пубисни косми.

В Копенхаген е чисто и подредено. Сигурно от птичи поглед градът прилича на Lego Land. Тя СИ Е Lego Land всъщност![1]

Никой не пътува гратис в градския транспорт.

Просията е забранена със закон.

Но затова пък е разрешено да пиеш бира, ако си на 16.

Хората се обличат изключително в черно (дори през лятото), защото е cool & urban. A и защото им отива.

87% от населението на Копенхаген се придвижва с велосипеди. Тези, които все още не могат да въртят педалите, ги возят в специално пригодени ремаркета, прикачени към велосипедите. Изглежда по-скоро забавно, отколкото стресиращо. Всъщност стресиращо е по-скоро за водачите на МПС и за пешеходците, понеже велосипедистите са бързи, непредвидими и безпардонни. Те са истинските страшилища на пътя!

В градските канали спокойно плуват и се размножават лебеди. Никой не се опитва да ги похити и да ги изяде. Ако пък се опита да ги нахрани с кифла или сандвич с филе, веднага отнякъде изскача орган на реда и го глобява. Било забранено да се дава човешка храна на лебедите, понеже можело да се разболеят.

Гейовете са считани за национално богатство. Ежегодният PRIDE се чества като национален празник и всички, от 2 до 92-годишни, си боядисват лицата в цветовете на LGBT движението и се натаралянква с бира и концентрати. Заведенията работят на пълни обороти през цялата седмицата на Pride-a, понеже градът се пълни с гастролиращи гейове от Европа, Азия и Америка. Все някой трябва да поеме всички тези гладни и жадни за пъстроцветни преживявания души…

В събота става по-мръсно в сравнение с другите дни. Датчаните все пак не са такива крайни чистофайници като норвежците и за разлика от консервативните, скучни и порядъчни свои северни съседи, обичат да пият, да купонясват и да разхвърлят боклук от време на време. За такива като нас с W.W., които са свикнали да живеят предимно сред кучешки и детски изпражнения и дървета с клони, декорирани с прокъсани разноцветни найлонови торбички, гледката на разхвърляни бирени кутийки, празни винени бутилки и повръщано с остатъци от дюнер и картофки действа направо терапевтично.

В свободния град Кристиания се продават и употребяват напълно легално леки наркотици. По размери цялата „държава в държавата“ е по-малка от Ватикана и по-голяма от моя хол. Тук ежедневно идват хора от цял свят с цел да се насладят свободно един коз с големината на детска ръчичка, изпушен на открито. Туристите от по-потиснатите по отношение разкрепостеността на нравите страни водят в Кристиания децата си, за да ги подготвят за малките радости в живота, които ги очакват, ако, разбира се, не се превърнат в скучни възрастни хора.

Срещу десет крони и лична карта можеш да си наемеш табла от бара на това, което се счита за централен площад в свободния град. Веднъж с W.W. намерихме половин пакет чипс в една табла. Но понеже и двамата сме гнусливи, не се възползвахме от неочакваната находка, макар че вече ни беше подгонил характерният след първите няколко дръпки глад.

За радост на истинските естети голям процент от младите мъже в Копенхаген нарочно или не приличат на Травис Фимел от сериала Vikings.

image

Разбира се, че е разрешено да ми завиждате. Даже, за съжаление, това е неминуемо.

Друго нещо, което трябва да знаете за датските мъже на възраст 18 – 38 години е, че изненадващо голям процент от тях всъщност не са хомосексуални. Не че това по някакъв начин засяга вас, дами, лично, тъй като едва ли някога ще се изправите пред възможността да изкарате дори един бърз флирт с красив датчанин, но никога не се знае кога може да ви послужи конкретна информация.

Жените в Копенхаген обичат да комбинират джапанки с шлифер. В кошниците на велосипедите си не возят франзели (като надутите парижанки), а кучета и деца. Веднъж видях едно дилдо да подава срамежливо розовата си главичка от чанта Hermes, прикрепена на багажника на ретро велосипед с извита рамка.

Общо взето, животът в Копенхаген тече лежерно и без напрежение. Дори и да не си бил щастлив, сексуално задоволен, професионално оценен и морално удовлетворен в живота си преди Дания, тук някак нещата получават различна перспектива и неочаквано, ама наистина съвсем неочаквано започваш да се чувстваш така все едно не си българин, а истински човек.

____________________

[1] Търговската марка Lego е основана от Оле Кристенсен – дърводелец от Билунд, Дания,  през 1932 г.




Гласувай:
2



1. nadzambunata - Ще се опитам да не съм вулгарна, но
28.08.2016 15:11
Господжа, добре си ни разказала кой кво облича и колко са съвършенни тези люде, но не разбирам защо трябва да обиждаш нас Българите?! Стой си там, а ако контекстът е желанието да промениш нещо в България, то не по тоя начин, защото тамошните им организацийки са сред тези, които се бъркат в ситуацийте с кучешките лайна по улиците на България. А ако просто страдаш от комплекс, че си от България, а не принадлежиш към тях, то няма кой да ти помогне. Дори и оплюването на собственото ти потекло нема да оправи нещата.
П.С.Живея също в чужбина и възприеман разликите съвсем спокойно. Отнасям се към местните доста толерантно!
цитирай
2. vukovska - Уважаеми господин nadzambunata, ...
28.08.2016 20:39
Уважаема госпожо nadzambunata,
Препорчетох пак какво съм написала и не виждам нито един ред, с който да съм обидила "нас, българите". Но то пък компелксът на такива като вас, дето от години живеят в чужбина и се възползват от благинките на чуждата система, е по-очевиден от моя - ние да си цоцаме от хубавите държавици, пък иначе "България над всичко". Толкова е жалко!
цитирай
3. haralanov - Интересно...
07.09.2016 21:04
Интересно...
Няма какво да добавя.
цитирай
4. laura - Бях там преди година-две, но други неща ме впечатлиха
08.09.2016 12:36
Все пак обикаляхме като туристи по забележителности и битовите аспекти малко са ми убягнали. Но действително са красиви датчаните и датчанките. Като посетихме Парламента имаше във фоайето отпред светещи пана със снимки на депутатите. Даже ги снимах - много красиви повечето, направо като кинозвезди, особено жените! А като се сетих за нашите депутатите - направо ми стана зле! Това го казвам, за да има какво да критикува първият коментирал.
Велосипедисти имаше, но не ми се видяха толкова агресивни, както по други места. Примерно в Будапеща, постоянно префучаваха бясно и се научихме ловко да отскачаме встрани, за да не ни отнесат.
Бяхме и в събота, но не ми е направила впечатление мърсотия. Видя ми се много хубаво място, даже и бели нощи имаше тогава - краят на юни. Накратко - много ми хареса, сигурно догодина пак ще ходя - просто се налага. :)
цитирай
5. demonwind - Това за велосипедите
19.09.2016 01:16
ми прилича едно към едно на Белгия - абсолютни терминатори - докато обаче някой поляк или румънец не ги свали на земята в буквалния смисъл ;) Всъщност "специалитета" на румънците е да свалят колоездачите със страничното огледало, след което, разбира се, бягат от местопроизшествието. Поляците директно мятат колоездача на предния капак (нагледал съм се на какво ли не). Та си мисля - толкова ли голямо желание имат пусти белгийци да станат инвалиди, та се кетрят на колела под път и над път. Все пак, едно колело не е по-силно от два тона джип например или още по-лошо - американски пикап... ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vukovska
Категория: Лични дневници
Прочетен: 684716
Постинги: 228
Коментари: 638
Гласове: 388
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031