Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2014 11:16 - Лятна рецепта за посрещане на американски зет по македонски
Автор: vukovska Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1154 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Настоящата рецепта е вдъхновена от моята любима съседка и нейната достойна за завист съдба на българска майка, омъжила и двете си дъщери за американски граждани. Защото, кажете ми, коя уважаваща себе си и амбициозна българка на възраст 40-70 г. не си мечтае да види дъщеря си омъжена за чужденец? По възможност американец. (Но може и грък в най-лошия случай, ако семейният бюджет не е стигнал, за да изпрати "умната и красива като манекенка" щерка в щатски университет след гимназията в родния град. Естествено, университетът никога не е от Бръшлянената лига, но винаги е идеален за постигане на плана максимум, който може да се резюмира в три точки:

А. Да се вземе небългарска диплома за някакво висше.

Б. Да се постигне бързо и ефективно интегриране в американското общество на трудово ангажираните.

В. Да се омае някой американдки младеж (може и да е етнически турчин, гупта, иранец и пр., стига само в паспорта да пише US citizenship), който във възможно най-кратък срок да бъде безвъзвратно обвързан с брачна клетва.

Останалото е, както се казва, a piece of cake! За роднините в България настъпват времена на благоденствие и възход. Един истински ренесанс! Родителите на американската снаха вече не са сем. Георгиеви, о не! Техният променен социален статут ви задължава оттук натaтък да ги споменавате в разговор като "Георгиеви от Струмско, на които щерката се омъжи в Америка".
Това е ултимативното житейско постижение, понеже някои други могат и да си въобразяват, че като си купят на лизинг Opel Calibra вече сa предопределени за велики дела, но това е заблуда. Единственото достойно за възхищение постижение е да омъжиш детето си за американец!
В случая с моите любими съседи, джакпотът е двоен, понеже американските зетове са двама. Нито един от тях обаче няма в родословното си дърво заселници от Ирландия или Холандия, а по-скоро предците им са директно свързани с някоя етническа група, чийто цвят на кожата би трябвало да бъде описан политически коректно като „тъмна мока“.

Но не етническият произход на американския зет е тема на настоящия пост, а това как българската тъща[1] го посреща в дома си.

Ето как:

1. Около три седмици преди оповестената дата за пристигане на високия гост се наема майстор, който да изцикли паркета в апартамента.

2. Захабените места на тапетите, дограмата и пр. биват прикрити с бели саксии с изкуствени цветя, които трябва небрежно да загатват за средиземноморски лукс.

3. Прави се предварително проучване за мандри, находящи се в радиус от 10-12 км извън града, след което се избира най-добрата, откъдето да се закупи солидно количество нецедено краве сирене. (Зетят трябва да се увери, че дори в тази затънтетна точка на света не ядем доматите с колците и сме наясни със здравословния ефект на био-храните.)

4. Уведомяват се  приятелките на щерката от предучилищната група, основното училище, гимназията, кръжока по рисуване и курса по народни танци към Младежкия дом  за предстоящето посещение, за да успеят да нагласят графика си така, че всички да имат време да пият кафе с младата двойка. Тези, които не знаят английски, дискретно биват помолени да не участват в социалното мероприятие.

5. Тъщата си взима двуседмичен отпуск, за да може да си бъде вкъщи, когато „децата“ станат в 10 и половина и поискат за закуска "French toast and yoghurt" (демек пържени филии с кисело млеку).

6. Графикът на семейния зъболекар също бива ангажиран плътно за конкретния период от време, тъй като дъщерята ще иска да си оправи някой и друг кариес, както и да й се изстърже наслоения през годините на обучение в Америка зъбен камък, понеже е "грехота да се дават толкова хиляди долари за едно зъбче в Щатите, макар че те по принцип взимат много добри заплати за тамошния стандарт“.

7. След дълги припирни с различни служители в Общината, тъщата трябва да се примири с факта, че строежът на обекта в близост до квартала не може да бъде замразен за периода от две седмици (фактът, че тъжителката ще има гости от Америка, които няма да могат да си почиват пълноценно в следобедните часове, не трогва коравосърдечните общински чиновници). Тя обаче решава да компенсира с ремонтна дейност, превръщайки спалното помещение едва ли не в звукоизолирано звукозаписно студио.

8. На трима алкохолизирани работници от Биострой е заплатена двойна надница, за да дойдат в извънработно веме да изплевят и оформят храстите в градинката пред входа на жилищната кооперация.

9. В деня преди голямото събитие тъщата изчиства целия апартамент основно, а стълбището от входа до асансьора го излъсква с белина. Около час преди двойката да пристигне, тя придвидливо изпразва половин флакон парфюм с дъх на роза, за да се неутрализира миризмата на белина.  Съседите биват предупредени да не минават с кофи за боклук между 17 и 19 часа, за да не развалят първото впечатление на американския зет от жилищната сграда.

10. Тъщата е поръчала на две свои колежки да разточат и изпекат баници с различни плънки, понеже през това време тя самата ще използва фурната си, за да приготви други печива и госби, а и така ще има време да отиде на фризьор, маникюристка и коламаска.

Ясно ми е , че една такава рецепта не непременно ще ви освежи в горещия летен следобед, както би могъл един таратор, но пък може да ви накара да размислите върху предимствата на това да изпратите дъщеря си да учи във Великотърновския университет, например. Там със сигурност няма да се запознае с американец! Или пък ако все пак държите на американски зет, няма да е зле отсега да помислите как да финансирате изпращането на детето си в САЩ – ще са й нужни немалко средства…поне първоначално. Тоест преди да е смигнала по време на лекция по административно право на някой симпатичен младеж, чиито родители са емигрирали от Нигерия пред 1990-та година.


[1] За тези от вас, които се чудят защо тъстът не бива споменат, ще уточня: Тъщата в никой случай не в вдовица, но тъй като още през 1978-а година тя изцяло е поела управлението на 4-стайната империя, както и на семейните дела от какъвто и да е характер, смятаме, че споменаването на съпруга става абсолютно безпредметно.




Гласувай:
3



1. sartorium - Бих разбрал мотивите за написването на този постинг, ако авторът беше мъж.
03.08.2014 11:47
Написан от жена обаче, ми звучи като израз на чиста завист. Просто защото жените не притежават чувството за етническа и национална принадлежност в онази силно шовинистка степен, характерна за мъжете. Не. Дамите разделят нещата само на две категории : неща, на които оная им работа е голяма и неща, които имат пари. А един нигериец с американски паспорт е силно вероятно да отговаря на условията и на двете категории. Което си е повод за напълно оправдана майчина гордост.
От друга страна, тъстът не може да е жив. Не и ако има поне малко достойнство или ако не е решил да си отиде от този свят придружен от двама, пищящи при вида на запалената пръчка динамит, афро-американци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vukovska
Категория: Лични дневници
Прочетен: 684668
Постинги: 228
Коментари: 638
Гласове: 388
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031